Archief 2014

Ook in Ter Aar vogelgriep vastgesteld

Vogelgriep in Ter Aar

Donderdag 20 nov 2014
Op een pluimveebedrijf met 43.000 kippen in het Zuid-Hollandse Ter Aar is vogelgriep vastgesteld. Het bedrijf is afgezet en de kippen worden waarschijnlijk vandaag nog geruimd.

Staatssecretaris Dijksma heeft per direct een landelijk vervoersverbod ingesteld, net als vorige week na de uitbraak in Hekendorp. Het verbod is voor maximaal drie dagen en geldt voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en strooisel van pluimveebedrijven.

Verder mogen pluimveebedrijven die ook andere dieren houden, die dieren niet vervoeren. Alle kinderboerderijen gaan drie dagen dicht.
Het gaat bij deze besmetting om een H5-variant van de vogelgriep. Nog niet duidelijk is of het dezelfde, voor dieren zeer besmettelijke H5N8-variant is. Dat is volgens Dijksma pas op zijn vroegst morgenmiddag bekend. Die variant is mogelijk ook besmettelijk voor mensen.

10 kilometer
In een straal van tien kilometer rond het bedrijf liggen vier andere pluimveebedrijven. Die worden nu onderzocht op vogelgriep. Ter Aar ligt zo’n 25 kilometer van Hekendorp, waar zaterdag vogelgriep werd vastgesteld.

Hobbydieren
Alle tentoonstellingen zijn gedurende deze Standstillperiode afgelast. Konijnen van buiten het 10 km gebied rond Ter Aar, die niet in kontact geweest zijn met pluinvee en vogels, mogen wel geshowd worden.

Powered by: Wordpress