Archief 2014

Vogelgriep bij pluimveebedrijf in Hekendorp

zondag 16 nov 2014

Vogelgriep Hekendorp

De variant van de vogelgriep die gisteren is geconstateerd bij een pluimveebedrijf in het Utrechtse Hekendorp is ook besmettelijk voor mensen. Het ministerie van Economische Zaken heeft daarom een landelijk vervoersverbod ingesteld voor gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven.

Het verbod werd afgekondigd om 11.30 uur vanochtend en geldt maximaal 72 uur. Het is niet de enige maatregel om te voorkomen dat mensen in contact komen met besmette kippen. Zo geldt er onder meer een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en ander gevogelte in heel Nederland. Alle maatregelen gelden ook voor hobbydierhouders.

Tentoonstellingen
Dit betekent veel onzekerheid voor diverse tentoonstellingen op dit moment. We hopen dat er geen besmette bedrijven bijkomen en het woensdag tot de 10 km rond Hekendorp beperkt blijft. Wij zullen u trachten zo goed en snel mogelijk te informeren als wij meer informatie krijgen.
Via de link “Standstill in verband met hoogpathogene vogelgriep” kunt u de officiële mededeling van het Ministerie van EZ downloaden.

Algeheel verbod voor omgeving
In een kleiner gebied, een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Hekendorp, geldt het vervoersverbod ten minste dertig dagen. Het verbod geldt daar niet alleen voor pluimvee, maar ook voor andere dieren en mest van andere dieren.

De zestien andere bedrijven in het gebied worden onderzocht op de aanwezigheid van vogelgriep.

Powered by: Wordpress