Archief 2016

Kleindierenshow Oneto in Enschede opnieuw afgelast om vogelgriep

ENSCHEDE – De internationale kleindierenshow Oneto in Enschede gaat niet door. Vanwege de vogelgriep gaat er voor de tweede keer in drie jaar tijd een streep door de show.

Het bestuur van de stichting Oneto, leden van het tentoonstellingsbestuur en de hoofden van de verschillende diergroepcommissies kwamen dinsdagavond unaniem tot de conclusie dat de risico’s te groot zijn.

Vanwege de vogelgriep is er al een landelijk tentoonstellingsverbod voor pluimvee en watervogels. De groep hoenders en dwerghoenders is sinds jaar en dag verreweg de grootste categorie op de Oneto.

Kippen
Met alleen de konijnen en duiven zouden er hooguit duizend dieren te zien zijn, in plaats van drieduizend. „Maar ook dan zouden er risico’s zijn”, zegt voorzitter Jan Meutstege van het stichtingsbestuur. „Bijvoorbeeld omdat er leden zijn die naast kleindieren ook kippen hebben.”

Een afgeslankte versie van de Oneto, die gepland stond voor 2 tot en met 4 december, was daarom geen optie. ,,Mocht er toch wat uitbreken binnenkort, en daar kun je op wachten, dan komen we ook met een vervoersverbod te zitten en andere verscherpte maatregelen. In Duitsland zijn alle shows ook al afgelast.”

Dreun
De afgelasting is een flinke dreun voor de organisatie. Dat was in 2014 ook al het geval. De show zou toen voor het eerst in Hangar 11 worden gehouden. Die afgelasting leidde tot een forse financiële strop. Een jaar nadien kon de Oneto wel doorgaan.

,,Ook nu lopen we tegen een gigantische kostenpost op”, zegt Meutstege. ,,Het is de vraag hoe de eigenaar van Hangar 11 hier mee om gaat.” De Oneto op een later moment, bijvoorbeeld in januari of februari, is volgens de voorzitter geen optie. ,,Daarvoor is dit jaar zeker geen ruimte op de kalender.”

Nadenken over toekomst
Ondertussen denkt Meutstege toch ook na over de toekomst van de show. Omdat de besmetting met het vogelgriepvirus type H5N8 zeer waarschijnlijk wordt overgebracht door trekvogels die in het najaar Nederland inkomen, blijft het gevaar van een vogelgriepuitbraak jaarlijks aanwezig.

,,Organisaties van shows in deze periode verkeren dus steeds in onzekerheid over het doorgaan van een tentoonstelling’’, aldus Meutstege. ,,Wellicht moeten we daarom onze kalender aanpassen en shows op een ander moment houden, meer richting januari en februari.”

Powered by: Wordpress