Archief 2018 Clubnieuws

Keuringsverslag Lakenvelders Oneto/Europashow

Van Marcel Eissens, Lakenvelder keurmeester tijdens de Oneto, schrijft over de Lakenvelders Groot en kriel het volgende:

 

Lakenvelder en Lakenvelder krielen op de rasgebonden Europashow voor
Nederlandse hoender- en dwerghoenderrassen ondergebracht bij de Oneto

Het was een grote eer om de Lakenvelder en Lakenvelder krielen te mogen keuren op de Oneto. 43 inzendingen (1 absent) bij de grote Lakenvelders is een geweldig aantal en voor mij als keurmeesters de taak om al deze dieren van een beoordeling te voorzien.

 

HANEN LAKENVELDER GROOT

In totaal waren er 11 grote hanen ingezonden. Een drietal zaken vielen mij direct op toen ik langs de kooien liep; verschil in grootte, helderheid van het witte veerveld en slappe hoofdsikkels. Een aantal hanen moeten forser van bouw. Crémekleur in het witte veerveld zien wij ook niet graag. Of dit samenhangt met de voeding van de dieren durf ik geen uitspraak over te doen. Hoofdsikkels die slap zijn ontsieren het type.

Naast deze punten lieten een aantal hanen vouwen in de kinlellen zien. 1 Haan toonde zelfs een geheel afwijkende kinlel en deze kreeg daardoor het predikaat O

De 1e F haan was van Herman Kokenberg, ondanks dat deze haan enig crème liet zien.. Dit dier liet een fraaie staartpartij zien met een prima tekening in zadel en vleugels, waardoor ik deze haan boven de 2e ZG haan verkoos.

De 2e ZG haan van Fred Reijn was ook een fraaie haan, maar moest nog iets forser en de zadeltekening van de 1e F haan was beter dan van deze haan.

De 3e ZG was ook een prima haan, maar deze toonde iets rood in de oren. Ook dit was een haan van Herman Kokenberg.

 

HENNEN LAKENVELDER GROOT

Hierna volgden 32 grote hennen. Ook hier weer verschil in grootte. Voor een aantal hennen kwam de show nog iets te vroeg. Zij toonden wat dunne oren (klein en nog niet op kleur), geknepen staarten en waren soms nog niet klaar in de staartpartij. Als het eerste eitje gelegd is laten de hennen meestal een betere staartpartij zien.

Het viel mij op dat een aantal hennen op de zondag een betere staartpartij lieten zien dan op de keurdag. Door thuis uw dieren te trainen in een tentoonstellingskooi wennen zij aan de kooi en zullen zich beter tonen op de keurdag. Dit draagt zeker bij aan een goede beoordeling van het type.

Veel dieren waren prima van kleur, weinig dieren met zwarte kleurspatten in het witte veerveld. Echter 1 hen toonde heel veel tekening op rug, schouders en zadel. Het leek enigszins op peltekening. De staartdekveerzoming is een moeilijk punt in de fokkerij, evenals de tekening van de grote slagpennen. Maar de slagpennen dienen wel breed te zijn.

Een tweetal hennen heb ik een onvoldoende gegeven voor een afwijkende beenkleur. De loopbenen van deze hennen waren groenachtig van kleur.In totaal heb ik 4 hennen een F gegeven.

De mooiste hen en tevens het mooiste dier van mijn keuring grote Lakenvelders was de hen in kooi 358 van W. van Duifhuizen. De 2e en 3e F waren van Fred Reijn en de 4e F van R. Le Poole

 

HANEN LAKENVELDER KRIEL

Bij de Lakenvelder krielen waren er 3 hanen en 7 hennen ingezonden. Helaas geen blauwgetekende dieren.

Alle hanen moesten meer zadeltekening laten zien. Ook de vleugeltekening is een punt van aandacht. De mooiste haan met ZG 95 was van P.R. Bosma. Dit dier liet een prima vleugeldracht en staartpartij zien.Deze haan werd uiteindelijk de mooiste van mij keuring Lakenvelder krielen.

 

HENNEN LAKENVELDER KRIEL

Bij de hennen toonden een aantal dieren een hoekige overgang van rug naar staart en zwarte kleurspatten in het witte veerveld. De staartdekveerzoming verdient ook de nodige aandacht. De mooiste hen met predikaat ZG 95 was van P.R. Bosma. Een hen met een prima type en de meest sprekende staartdekveerzoming.

 

Alle winnaars proficiat!

 

 

Powered by: Wordpress