Archief 2018 In de pers...

Haan in de stad: geluidgedempt

Een geluiddicht kippenverblijf, speciaal voor fokkers in stedelijke omgeving. Tijdens de Gallinova spraken we een flink aantal liefhebbers die niet langer een haan bij hun kippen zetten vanwege de burenoverlast.

We kennen dat probleem: wij wonen in een rustige woonwijk in Haarlem. Als beginnende fokkers startten we vorig jaar met ons eerste toom.  Na een aantal maanden zacht gemor ging een van onze buren dwars en eiste dat we onze haan weg zouden doen: ‘dat was toch iets voor het platteland en écht niet voor in de stad“. Zowel zij als haar kinderen konden geen oog dichtdoen. Natuurlijk wil je niemand tot last zijn en zeker onze buren niet. Trots als we erop waren: we hebben onze eerste haan weggedaan.

Toch zat het ons niet lekker en we zochten op internet naar oplossingen. Die zijn er: zo kun je bijvoorbeeld een kist maken waar de haan ’s nachts wordt ingezet. Maar wij zochten eigenlijk een oplossing waar alle dieren in zouden kunnen verblijven. In Nederland is dat niet eenvoudig. Er worden wel veel kleine houten hokken aangeboden maar niet iets voor 10 hoenders en geluiddicht. Na lang zoeken vonden we een fabrikant van GELUIDSDEMPENDE HOENDER VERBLIJVEN in het zuiden van Duitsland. Een kippenhok dat zij maken in elke gewenste grootte en samenstelling. Vervaardigt van zg damwandplaat; een stalen sandwichplaat waarbinnen 10cm hardschuim zit. Het zelfde materiaal waar grote fabriekshallen van gebouwd worden.

Op een herfstachtige dag hebben we deze producent bezocht en zijn hok bekeken. We waren direct enthousiast. De kooi is ontworpen door een deskundige fokker die veel problemen in een keer wilde oplossen. Zo dempt dit hok het geluid tot maar liefst 25dB, is de hele constructie gemaakt van aluminium dat niet kan roesten, is het geheel wit en glad van binnen en kan dus met een slang of hogedrukspuit worden gereinigd, er zijn geen naden of hoekjes zodat er (vrijwel) geen bloedluis in het hok zit, staat het op wielen zodat het verrijdbaar is etc, etc. Ook is het voorzien van een automatische openend kippen deurtje, van licht, luchtroosters en natuurlijk een riant leghok.

De verblijven worden speciaal op bestelling (en vooruitbetaling) gemaakt en kunnen dus aangepast worden aan vrijwel alle wensen. Het wordt per bode afgeleverd en daarna rol je het geheel op z’n plaats; in ons geval in de schuur naast de kippenren. Klaar. Wij bezitten deze hoendervilla nu bijna een jaar en waren erg benieuwd of alle beloftes zouden worden waargemaakt. Nou, wij vinden het een TOP-hok!! De leverancier heeft alles wat hij beloofde waargemaakt. Onze haan en kippen slapen ‘op stand’ in dit luxe hok, onze buren kraaien er niet meer naar…..

Voor meer informatie: mail naar secretariaat@lakenvelder-vorwerkclub.nl

 

UPDATE 2021: 

Let wel; volledig geluiddicht is onmogelijk, mede omdat ventilatie in een kippenhok noodzakelijk is. Zeker op warme zomernachten waarop iedereen de ramen open heeft staan valt ook weinig geluid al snel op. Baksteen is een van de beste geluidisolatoren, als je een stenen schuurtje hebt altijd bedenken of je dat kunt gebruiken (bijvoorbeeld je huidige hok in het schuurtje plaatsen).
 
Inmiddels zijn we bekend met 2 geluidgeisoleerde kippenhokken, van 2 verschillende leveranciers. Het hok op de foto bevalt ons bijzonder goed en ziet er nog steeds uit alsof het net afgeleverd is. Het schoonhouden en onderhoud is super eenvoudig. Inmiddels hebben we naast het Duitse kippenhok ook een Nederlandse leverancier gevonden waarover we zeer tevreden zijn. Deze bouwt hokken precies naar wens en maat en er kan in het Nederlands worden overlegd.

Levertijd van dit soort verbljven is tussen de 20 en 25 weken en de reken op een prijs rond €2500,- ex transport.
Voor meer informatie: Brands Maatwerk in Elst (Gld) en HeiniCoop in Quierschied (Duitsland)

 

[flagallery gid=13]
Powered by: Wordpress