Archief 2018 Nieuws

Haan in de stad: geluidgedempt

Een geluiddicht kippenverblijf, speciaal voor fokkers in stedelijke omgeving. Tijdens de Gallinova spraken we een flink aantal liefhebbers die niet langer een haan bij hun kippen zetten vanwege de burenoverlast.

We kennen dat probleem: wij wonen in een rustige woonwijk in Haarlem. Als beginnende fokkers startten we vorig jaar met ons eerste toom.  Na een aantal maanden zacht gemor ging een van onze buren dwars en eiste dat we onze haan weg zouden doen: ‘dat was toch iets voor het platteland en écht niet voor in de stad“. Zowel zij als haar kinderen konden geen oog dichtdoen. Natuurlijk wil je niemand tot last zijn en zeker onze buren niet. Trots als we erop waren: we hebben onze eerste haan weggedaan.

Toch zat het ons niet lekker en we zochten op internet naar oplossingen. Die zijn er: zo kun je bijvoorbeeld een kist maken waar de haan ’s nachts wordt ingezet. Maar wij zochten eigenlijk een oplossing waar alle dieren in zouden kunnen verblijven. In Nederland is dat niet eenvoudig. Er worden wel veel kleine houten hokken aangeboden maar niet iets voor 10 hoenders en geluiddicht. Na lang zoeken vonden we een fabrikant van GELUIDSDEMPENDE HOENDER VERBLIJVEN in het zuiden van Duitsland. Een kippenhok dat zij maken in elke gewenste grootte en samenstelling. Vervaardigt van zg damwandplaat; een stalen sandwichplaat waarbinnen 10cm hardschuim zit. Het zelfde materiaal waar grote fabriekshallen van gebouwd worden.

Op een herfstachtige dag hebben we deze producent bezocht en zijn hok bekeken. We waren direct enthousiast. De kooi is ontworpen door een deskundige fokker die veel problemen in een keer wilde oplossen. Zo dempt dit hok het geluid tot maar liefst 35dB (zoveel als fluisteren), is de hele constructie gemaakt van aluminium dat niet kan roesten, is het geheel wit en glad van binnen en kan dus met een slang of hogedrukspuit worden gereinigd, er zijn geen naden of hoekjes zodat er (vrijwel) geen bloedluis in het hok zit, staat het op wielen zodat het verrijdbaar is etc, etc. Ook is het voorzien van een automatische openend kippen deurtje, van licht, luchtroosters en natuurlijk een riant leghok.

De verblijven worden speciaal op bestelling (en vooruitbetaling) gemaakt en kunnen dus aangepast worden aan vrijwel alle wensen. Het wordt per bode afgeleverd en daarna rol je het geheel op z’n plaats; in ons geval in de schuur naast de kippenren. Klaar. Wij bezitten deze hoendervilla nu bijna een jaar en waren erg benieuwd of alle beloftes zouden worden waargemaakt. Nou, wij vinden het een TOP-hok!! De leverancier heeft alles wat hij beloofde waargemaakt. Onze haan en kippen slapen ‘op stand’ in dit luxe hok, onze buren kraaien er niet meer naar…..

Voor meer informatie: mail naar secretariaat@lakenvelder-vorwerkclub.nl

Powered by: Wordpress