Het op zaterdag 18 mei voor het eerst gehouden Hokbezoek Zuid was een groot succes. Maar liefst 14 leden, zowel bekende, nieuwe als proefleden bezochten Hans Hageman en Willem van Beijnen in Roermond en St Odiliënberg.
Naast Nederlandse en Belgische leden, ontvingen we ook twee bijzondere gasten uit Duitsland. De heer Dierk Lummermeier van zusterclub Lakenfelder.de waar onze club sinds begin 2018 contact mee heeft. De heer Lummermeier en zijn vrouw waren bij deze dag door Hans Hageman uitgenodigd. En ook zij konden natuurlijk niet alleen maar toekijken.
Dierk heeft als Duitse keurmeester samen met onze Nederlandse keurmeester Wim Meijer de beschikbare dieren bekeken. Interessant was om de verschillen tussen Duitse en Nederlandse dieren te zien. Zo lijkt de donskleur en het pigment van de Duitse dieren sterker aanwezig. In het kader van de toekomstige Europese standaard een mooi onderwerp voor nader onderzoek en overleg. Het was een prachtige dag, met veel dank voor een perfecte realisatie.
Wim Meijer, keurmeester schrijft:
“Na een hartelijk ontvangst in huize Hageman en kennis gemaakt te hebben met mijn Duitse collega Dierk en zijn echtgenote en de overige gasten ben ik een kijkje gaan nemen bij de kuikens. Wat mij opviel was de verzorgde hokken voor de kuikens daar was terdege over nageacht. Na een discussie met mijn collega over de kleur van de snavel, tenen en been kleur kwamen we tot de conclusie dat daar het eerste pigment verlies optreed, wat dus inhoud dat we moeten gaan fokken met de dieren die een donkere hoornkleurige snavel en teen nagels hebben. In de bespreking van de kuikens bij Hans kwamen we de conclusie dat ook de kuikens met de donkere donskleur de beste kleur krijgen als ze uitgegroeid zijn.
Na een auto rit van enkele minuten kwam ik bij Willen aan waar ik een zeer mooie en verzorgde tuin en dieren onderkomen aantrof en waar we een heerlijke lunch kregen voorgeschoteld.
Na deze heerlijke lunch hebben we samen de volwassen dieren besproken die daar aanwezig waren 4 hanen en 8 hennen wat ons opviel bij de hanen was dat de donskleur van 3 hanen erg licht was zowel in hals op rug en borst en deze niet geschikt zouden zijn om met te fokken om pigment verlies te voorkomen voor de hennen gold eigenlijk hetzelfde te licht donskleur. Uiteindelijk bleven er twee hennen die wel gebruikt zouden kunnen worden voor de fok.
Eindconclusie tussen de Duitse en Nederlandse standaard is naar de mening van Dirk en mij dat we adviseren om te gaan fokken met de dieren die ook in de donskleur donker gekleurd zijn evenals de snavel en teen kleur in ge gaten houden en met zo donker mogelijke hoornkleurige snavels en tenen te fokken zodat je, je zwartpigment blijft behouden, wat we aan de speciaal club mee zouden willen geven ga de tekst eens goed lezen en pas deze zodanig aan om het fokken in Nederland en Duitsland op een lijn te krijgen. Maar zoals ik deze dag heb mogen ervaren gaat dit lukken en kan het geen groot probleem zijn om in 2023 tot een Europese standaard te komen voor dit mooie ras.
Ik wil Willem en Hans bedanken voor het gastvrije ontvangst en Dirk voor de open en leerzame discussie met Dirk. Dit is zeker voor herhaling vatbaar.“
Hans Hageman vult aan:
“Misschien mag ik aanvullen dat er een redelijke variatie aan Nederlandse en Duitse Lakenvelder ‘lijnen’ was en dat dit tot een discussie over het al dan niet nog aanwezige pigment in de snavel en teennagels heeft geleid.
Het is gebleken dat lichte snavels en tenen vrijwel altijd betekent dat de donsveren ook lichtgrijs tot zelfs wit zijn. Bij sommige van deze dieren lijkt ook het zwart in de veren iets aan intensiteit te hebben verloren.
Enkel de dieren met goed donkere snavels en teennagels blijken ook goed donker dons te hebben en tonen allen echt zwart pigment in de veren. De vraag die opkomt is of er misschien wat meer aandacht zou moeten zijn voor pigment in de hoorndelen om uit te sluiten dat onze Lakenvelders in de toekomst wellicht mogelijkerwijs iets aan kleur zouden kunnen verliezen.“