Archief 2020 Clubnieuws

Verslag Mijdrecht Online

We ontvingen onderstaand verslag over de keuring van de Jongdierendag 2020 door Keurmeester Wim Meijer.

Ook het video verslag staat on line. Dat kunt u hier bekijken.

VERSLAG WIM MEIJER

Verslag jongdierendag 2020 Lakenvelder & Vorwerk club.

Na een voorspoedige reis met collega Hub Maar kwamen we om 9.30 uur in Mijdrecht aan waar dit jaar door 3 speciaal clubs de jongdierendag werd gehouden.

De koffie en vlaai (echte Limburgse) waren een goede opening van de dag.

Mijn aandeel was het om de grote lakenvelder hennen en de grote vorwerk hanen van een predicaat te gaan voorzien.

Als eerste kwamen de twee lakenvelder kriel hennen aan de beurt een zwarte en een blauwe. De zwarte bleef steken op een ZG 93 en de blauwe bracht het tot een ZG 95 en werd daarmee de fraaiste krielhen. De grote hennen begonnen met twee zwarte die beide nog niet klaar waren in het gevederte gevolgd door een fraai dier die een F 96 op de kaart kreeg de andere bracht het tot ZG 95  de volgende hen was nog wat jong en was in de bevedering nogal vuil waardoor een hoog predicaat uit bleef via een ZG 94 kwam ik bij een mooi dier in bijna alle opzichten en daarom was haar deel een F 96 daarna volgende een aantal ZG dieren de meeste lieten het zitten in de kam of hij was te spritterig getand of de kamhiel was te klein.

Er volgende een aantal blauw getekende hennen van zeer wisselende kwaliteit een hen in kooi 100 sprong er boven uit en kreeg van mij een 1 F 96 hier was duidelijk een fraaie vleugeltekening aanwezig evenals een mooie blauwe kleur gefeliciteerd met dit dier.

De rij ging verder met een aantal zwarte hennen die het lieten zitten in verschillende dingen kam, kamhiel vuil, na deze zaken allemaal aan het papier toevertrouwd te hebben kwam ik bij een twee tal hennen die uitblonken in type en kleur de ene was net iets beter dan de ander vandaar dat ik beide een F 96 heb gegeven de laatste werd de beste van mijn keuring een mooie volle hen met het juiste type kleur vleugeltekening en donskeur .

Bij de resterende hennen zaten nog twee dieren met een ZG 95 maar dit waren beide meer fokhennen dat show hennen, de andere waren of nog niet klaar of vuil waardoor er hoge predicaten uitbleven.

Mijn keuring ging verder met 7 grote vorwerk hanen de eerste 4 kregen allemaal een ZG varierend van 93 tot 95 de haan met 95 had helaas geen complete staart waardoor de F 96 niet door kon gaan. De laatste drie hanen waren nog lang niet klaar en brachten het niet verder dan een V 90.

Nog enkele opmerkingen die ik graag even kwijt wil.

  • Let vooral op de kammen bij de hennen de kamtanden worden te spritterig en bij enkele dieren miste de kamhiel lengte.
  • Let op bij het samenstellen van de foktomen ook op de snavel en nagel kleur hoe donkerder hoe meer pigment ze hebben en ook kunnen na geven aan hun nakomelingen.
  • Fok liever met dieren waarbij de grote slagpennen helemaal zwart zijn dan dat ze te wit zijn.
  • Tel voordat een dier na de show gaat ook eens de staartstuurveren er moeten aan beide zijde 7 veren zitten en geen 8 of 9 wat ik ook geconstateerd heb.

Verder wil ik de Lakenvelder & Vvorwerk club hartelijk danken voor deze mooie dag en hopelijk zien we elkaar binnen kort weer ergens tussen de kooien.

Met vriendelijke groet Wim Meijer   

Powered by: Wordpress