Archief 2020 In de pers...

Petitie vaccinatie tegen vogelgriep

Dit is voor hobbyfokkers zeer van belang. In Nederland mag niet worden gevaccineerd tegen H5 Vogelgriep, die zeer besmettelijk is. De pluimvee industrie krijgt dan problemen met de export. Hoewel voor tentoonstellingen wel geent wordt tegen NCD (NewCastleDisease of pseudo vogelpest) zijn uw dieren dus daarmee niet beschermd tegen de nu weer recent opgedoken H5 Vogelgriep.  

 

Het virus dat vogelgriep veroorzaakt duikt geregeld op. Bij wilde vogels of bij gehouden pluimvee. Meestal blijft het bij de minder gevaarlijke – laagpathogene – varianten. Alls echter het hoogpathogene H5 of H7 virus bij pluimvee bedrijven wordt vastgsteld, stelt  de overheid vervoers beperkingen en ophokplicht in en worden besmette kippen of ander pluimvee  geruimd.

 

De stichting Levende Have wil met de overheid in debat om het hobbyhouders toe te staan om hun dieren wél tegen de hoog pathogene variant te beschermen. Het gevolg kan zijn dat geente dieren dan niet voor consumptie mogen worden gebruikt. Levende Have heeft een petitie geopend op petities.nl. Door deze petitie te ondertekenen kun je een verzoek om vaccinatie van hobbypluimvee en ander gevogelte steunen. Klik hier

Powered by: Wordpress