Archief 2021 Onderzoek

Bestel Exzolt

Eindelijk de bloedluizen kwijt. Het kan! Een aantal bestuursleden deden in het voorjaar van 2021 een test met het professionele bloedluis bestrijdingsmiddel Exzolt. Uw bestuur is enthousiast en wil haar ervaringen graag met u delen. Nadat we van Wim Meijer en anderen positieve geluiden hoorden over Exzolt zijn Willem van Beijnen, Cees Wiggelo en Jacqueline Bremmers een test begonnen met Exzolt, een anti-bloedluis-middel wat al langer verkrijgbaar is voor de professionele markt.

 

Doet u ook mee?

Voorjaar 2022 willen we als L&V-club Exzolt aanbieden aan onze leden. Door gemeenschappelijke inkoop en belangeloze herverdeling kunnen we de kosten beperken. Exacte prijs laten we u in 2022 weten; als we grotere hoeveelheid kunnen inkopen daalt de prijs (prijs (2021) voor 50ml = €85,-).

De inschrijving voor 2022 is gesloten.
Bestellen is op dit moment niet langer mogelijk.  
Bent u lid? Neem dan contact op met het secretariaat.

Hoeveel heb ik nodig?
De benodigde hoeveelheid diergeneesmiddel per behandeldag berekent u als volgt:

Hoeveelheid diergeneesmiddel (ml) per behandeldag =
totaal lichaamsgewicht (kg)  x 0,05 ml


Voorbeeld voor 10 kippen:

10 kippen a 1,5 kg = 15 kilo

15 x 0,05 ml = 0,75 ml
1 ml= 20 duppels
Benodigd per behandeldag: 15 druppels per liter water.

Plus herhaling na 7 dagen:
dus 30 druppels per kwartaal.

Totaal ± 120 druppels per jaar = ± 6 ml per jaar.

Dat kost dus ruwweg €2,75 per dier per jaar.

 

Exzolt moet 2x worden toegediend met een interval van 7 dagen. Herhaling behandeling indien nodig na minimaal 3 maanden.

 

We willen flesjes van 10, 20, 50 en 100 ml vullen. Er zitten ongeveer 20 druppels in een 1 ml vloeistof. We gaan Exzolt alleen bij voldoende belangstelling inkopen; teken daarom in.

 

Goedkeuring EMA

Exzolt bevat geen fipronil. Eieren (direct) en vlees (na 2 weken) zijn veilig voor consumptie. De bijsluiter en goedkeuring/testresultaten van Europese geneesmiddelenautoriteit EMA kunt u hier downloaden.

 

De resultaten van onze test

Is er een middel dat echt tegen bloedluis werkt en geen schadelijk bijwerkingen kent? Met deze vraag startte een drie-tal bestuursleden in voorjaar ’21 met een uitgebreide praktijktest. Zij testten met Exzolt, een anti-bloedluis-middel wat al langer verkrijgbaar is voor de professionele markt. Om kort te gaan: het werkt en hoe…!!

Wat hebben we getest

Niet alleen onze hoenders kunnen veel last kunnen hebben van bloedluis, ook wij hebben onze handen vol aan hokken hygiëne, zeker gedurende warme periodes in de zomer zijn uitbraken haast niet te voorkomen. Onze drie test-fokkers probeerden eerder van alles om bloedluis onder controle te houden: hokken schoonhouden, kieren en naden dichten, witkalk, zitstokbakjes, machine olie,  roofmijt,  poeders, sprays, etc. Alles met, jaarlijks verschillend, wisselend resultaat. Toen we hoorden van de positieve resultaten met Exzolt, bekeken we dat dan ook met gezond wantrouwen. Zou dit weer het volgende ‘ei-van-Columbus’ zijn? We overlegden, kochten het spul en spraken af dat we het op 3 verschillende locaties zouden proberen en met elkaar de resultaten zouden delen.

 

De resultaten

Zo gezegd , zo gedaan. Wij zijn overtuigd. In alle drie de test locaties hebben we geen bloedluis meer gezien. Om een hele zomer geen bloedluis te zien en niet gebeten te worden is een groot genoegen. Ook de kippen hebben rustige nachten, dat moet prettig voor de dieren zijn.

 

Zorgvuldig en tijdig toedienen

Exzolt wordt toegediend via het drinkwater volgens een strak 3-maandelijks schema.  Proefondervindelijk hebben we vastgesteld dat als de 3 -maanden termijn overschreden wordt er inderdaad weer luizen zichtbaar worden in het hok. Gedurende de zomer hebben we luizen’verklikkertjes’ onder de stok gehangen die volledig vrij van bloedluis bleven. De kippen tonen geen enkele reactie op Exzolt, ze blijven levendig en alert, eten goed en de ontlasting ziet er gewoon uit.

 

Lastig verkrijgbaar en niet goedkoop

Exzolt is alleen verkrijgbaar via dierenartsen, en moet zeer zorgvuldig gedoseerd worden om resistentie opbouw bij de bloedluis te voorkomen. Lees voor gebruik dit artikel. De zorgvuldige dosering is ook van belang om de maximaal toegestane residu limiet in eieren niet te overschrijden. Exzolt is niet goedkoop, maar wordt druppelsgewijs gebruikt, dus een kleine hoeveelheid gaat lang mee. Bovendien: andere minder effectieve middelen kosten ook geld.

Powered by: Wordpress