Clubnieuws

L&V Kleurenwaaier

Wat is Leiblauw of Oranjerood? Hoe bepaal je of jouw dieren de juiste kleur hebben? Om onze leden een leidraad te geven ontwikkelen we een L&V Kleurenwaaier. We vroegen om daarbij om de hulp van onze Ambassadeurs en enkele keurmeesters. Met elkaar maakten we een eerste opzet die we tijdens de komende hokbezoeken zullen laten zien.

De kleurenwaaier is volgens het zelfde principe als de verf-waaiers die we gebruiken om thuis een kleur te kiezen. Voor de verschillende ras-kenmerken hebben we zowel voor de Lakenvelders als de Vorwerkers de kleuren bepaald en aan de hand van reacties bij gesteld.

De kleurenwaaier is een handige aanvulling op de ‘Standaard’. Daarin worden wel de kenmerkende raskleuren beschreven maar niet visueel getoond. Met behulp van een speciale professionele printer kunnen we de gekozen kleuren gestandaardiseerd printen. Daarmee zijn deze voor al onze leden gelijk. Omdat de kleurweergave van iedere thuis-monitor verschilt komt deze kleurwaaier niet digitaal beschikbaar.

De kleurwaaier is vooral bedoeld om bewuste selectie keuzes te maken voor de fokkerij. De waaier geeft een kleurruimte aan waarbinnen we met elkaar kunnen bepalen welke kant we met onze dieren op willen; “moeten de poten donkerder of lichter? Op die vraag kunnen we straks als club een richting en antwoord geven.

We zullen tijdens de komende hokbezoeken 2021 de kleurwaaier voorleggen en aan de hand van de reacties kijken we of we een kleine proefserie kunnen laten maken. Hieronder een plaatje van 2de concept serie die we verder testen.

Powered by: Wordpress