Onze ervaren fokker Willem van Beijnen heeft dit zeer informatieve artikel over “zwarte luis” geschreven. Met een probleem-oplossing op het einde, dank Willem!
“Er bestaat nog een mijt en wel de Ornithonyssus Bursa. Ook wel de zwarte luis genoemd.
Ook deze mijt komt overal voor en is sinds 2010 een regelrechte plaag. Vooral kanariefokkers hebben er vaak veel last van. Ze verliezen soms hele stammen en met name kuikens, nog in het nest, worden compleet leeggezogen en sterven.
De laatste jaren heb ik er veel last van. Veel meer nog dan van de bloedluis. Ze zijn overdag gewoon te zien, verstoppen zich niet en kunnen zich heel snel verplaatsen.
Tijdens de laatste jongdierendag heb ik diverse personen gesproken die er ook problemen mee hebben. Zij zijn moeilijker te bestrijden dan de bloedluis, komen sneller massaal voor en zitten dan in de strooisel laag, soms massaal op de wanden, op het plafond en in nesten zo groot als een golfbal op meters van het nachthok.
Bij een besmetting vallen ze zo van boven op je hoofd en zitten dan in het haar en de kleding, met als gevolg veel kriebeljeuk en sommigen krijgen bultjes van het bijten en uitslag. Bij het schoonmaken van het nachthok zit je onder, moet je douchen en de kleding in de was.
Diverse dierenartsen, ook de Kippendokter (gevraagd tijdens zijn voordracht en ook daarna persoonlijk), zijn er niet mee bekend of hebben er vaag wat van gehoord maar kennen ook geen oplossing.
Ik heb Finecto en roofmijten ingezet met weinig resultaat. Dasty is dodelijk mits je ze direct raakt. In naden en kieren lukt dit dus niet en komen ze weer, soms explosief terug.
Maar nu het goede nieuws: Exzolt roeit ook deze mijt rigoureus uit en ik heb er het afgelopen jaar, twee dagen na de eerste inzet, geen last meer van gehad.”