Ledenbericht

Noorse Vogelmijt & Exzolt

Navraag van ons lid & keurmeester Hilco Ketelaar bij MSD, de producent van Exzolt, leverde interessante informatie op.

 

Niet alleen kunnen broedeieren veilig ingelegd worden na gebruik van Exzolt, maar Exzolt bestrijdt ook de Noorse Vogelmijt! Het onderzoekresultaat (in het engels) en de samenvatting van de resultaten (vertaalt in het Nederlands) kunt u downloaden als pdf.

 

Kippen kunnen veel last hebben van de Noorse Vogelmijt. Ook met het blote oog zichtbaar (8 pootjes). Deze mijt bevindt zich graag rond de cloaca van de kip. Daar legt de mijt zijn eieren, hierdoor zien de veren er vies uit.

 

De mijt kan 6 weken zonder bloed overleven, en kan overstappen op andere dieren en de mens. Kan in grote aantallen aanwezig zijn, voornamelijk in de winter. Zij veroorzaken bloedarmoede bij de kip.

Powered by: Wordpress