Clubnieuws

Mooie keurmeester bezoeken in oktober

Op zaterdag 14  en 21 oktober hebben 4 keurmeesters in de verschillende regio’s onze hoenders gekeurd. “Wat hebben we mooie dieren gezien” hoorden we, nuttige en mooie ontmoetingen voor fokkers én keurmeesters. 

Gelukkig maken ook veel lokale clubs van de luwte in vogelgriep uitbraken gebruik om thuiskeuringen voor hun leden te organiseren. Aarzel niet om resultaten of een mooie foto toe te sturen aan het secretariaat!

Verslag Hilco Ketelaar: Keuring aan huis

Op zaterdag 22 oktober keurde ik Vorwerk hoenders groot en kriel en Lakenvelders groot in de kleuren zwart en blauw getekend. Zolang het samenbrengen van dieren nog niet is toegestaan voorziet het initiatief van de Lakenvelder- en Vorwerkhoenderclub duidelijk in een behoefte. Ik heb de keuring met veel plezier gedaan. Het plezier wordt natuurlijk automatisch vergroot als je mooie dieren krijgt voorgeschoteld die goed verzorgd zijn. Bij beide adressen stonden deze al keurig opgesteld in nette tentoonstellingskooien. Duidelijk was te zien dat de dieren aan de kooien waren gewend en zich goed konden stellen. De gastvrije ontvangst met koffie maakt de start dan altijd prettig.”More…”

 

Ik begon om 9 uur bij Jan Braakman in Lutten. Daar aangekomen kon ik het natuurlijk niet laten om even wat uitleg te krijgen over de bonte verzameling watervogels. Schitterend. Na de koffie startte ik met de grote Vorwerk hoenders. Een hele mooie collectie dieren, waarbij ik echt enthousiast werd van een mooie haan. Als ik al een serieuze opmerking zou willen maken was het dat de sikkels nog niet op lengte waren. Tja, dat brengt de leeftijd en het tijdstip van keuren met zich mee. Maar wat ik zag, was dik voor elkaar en daarom was de F 96 dik verdiend. De andere een ZG 93. Bij de grote hennen kon ik ook 2 x een F 96 kwijt, vervolgens een G92, ZG 94 en ZG 93. Opmerkingen die ik gemaakt heb waren dat ik de grote slagpennen graag breder zie en een betere vleugeltekening. Met de types zat het over het algemeen beslist goed. War het soms leek alsof de kleur op het lichaam aan de te rode kant was, bleek op een andere plek dat dit wel snor zat. Het blijkt toch maar weer dat je de kip soms even in een ander “daglicht” moet zien.

Bij de Vorwerkkrielen behaalden de haantjes ZG 94 en G 92. De hennen 2 x ZG 93 en 1 x ZG 94. Daar moest de kleur niet roder worden.

Daarna naar het volgende adres waar ik voor een gesloten deur kwam en via de automatische deurbel werd mij aangegeven dat de persoon in kwestie niet thuis was en geen rekening met de keuring had gehouden.

Vervolgens naar Herman Kokenberg in Gasselternijveen. Na de koffie aan de slag met de grote Lakenvelders. Herman vertelde dat hij deze al de dag ervoor had ingekooid. Dat was duidelijk te merken aan de rust bij de dieren. Herman had de kooien genummerd en we begonnen bij de zwarte Lakenvelder hennen, daarna de blauwe hennen, de zwarte hanen en tenslotte 1 blauwe haan. Wat hier in zijn algemeenheid weer opviel was de wens t.a.v. de slagpenbreedte, deze zijn soms erg aan de smalle kant. En bij de Lakenvelder Zwart getekende dieren zag ik graag de vleugeltekening beter, terwijl bij de Lakenvelder Blauw getekende dieren de vleugels juist prima getekend waren! Chapeau! Bij de zwart-getekende hennen heb ik 1 hen een O gegeven vanwege duidelijke kruisvleugels. De andere 3 hennen kregen vervolgens G 91, ZG 95 en ZG 95. De beide blauwe hennen een “vette” ZG 95 en een ZG 94. Bij enkele hennen zijn de bovenste staartsturen aan de (te) lange kant en gaan dan ook buigen. Dat is ongewenst. De eerste zwart getekende haan kon mij minder bekoren door de smalle bouw en nauwe beenstand. Maar de andere had de F 96 dik en dik verdiend. Een plaatje van een haan! De ene blauwe haan kon voor dit moment ZG 94 krijgen.

Al met al heb ik samen met de fokkers mooie keuringen gehad. De grote Vorwerk haan en de grote zwart getekende Lakenvelder haan waren plaatjes! Fokkers: nogmaals dank voor de gastvrije ontvangst en ga zo door. Hopelijk kunnen we de mooiste dieren nog eens bewonderen, wellicht digitaal op de zaterdag van de Dierenparade Noordshow.

Met sportgroeten,

Hilco Ketelaar

 

Powered by: Wordpress