FAQ – VEEL GESTELDE VRAGEN
Welkom op de FAQ pagina van de Lakenvelder & Vorwerk club.
Op deze pagina vindt u de meest gestelde vragen én antwoorden over onze zeldzame rashoenders.
Klik hieronder op éen van de de vragen om het antwoord te zien. Heeft u een andere vraag vul het formulier in onderaan deze pagina of
stuur een email aan: secretariaat@lakenvelder-vorwerkclub.nl
OVER ONZE HOENDERS
Lakenvelder en Vorwerk hoenders worden gemakkelijk 6-10 jaar oud, alhoewel er ook uitschieters naar boven zijn. Een van onze fokkers had een hen van 12 jaar oud. Krielhoenders kunnen meestal ouder worden als grote hoenders.
Voor Lakenvelder en Vorwerk hoenders geldt een stokbreedte van ongeveer 40mm. Voor onze krielrassen kan de stok iets smaller zijn, ongeveer 30mm. Let op dat de hoeken van de stok afgekant zijn.
Onze hoenders kunnen wel broeds worden, maar staan daar zeker niet om bekend. Vaak beginnen ze wel maar verliezen halverwege het broedproces de interesse. Hennen worden eerder broeds als ze veel ruimte hebben en volbrengen dan ook eerder het broed.
Lakenvelder en Vorwerk hennen hebben tijd nodig om volledig te ontwikkelen. De jonge hennen kunnen beginnen te leggen rond 6 maanden. Maar worden de dagen dan al korter en begint de winter dan kunnen ze ook wachten met het eerste ei tot eind januari/begin februari. De volwassen hennen zullen stoppen met leggen als de dagen korter worden en de rui ingezet wordt. In de donkere maanden leggen ze niet en ze beginnen weer als de dagen langer worden (februari).
Lakenvelder en Vorwerk kuikens zijn niet anders als andere kuikens; ze hebben warmte, schoon water, goede kwaliteit voer en ruimte nodig om gezond op te groeien. Voor algemene informatie raadpleeg het internet bijvoorbeeld broedpagina of koop de Broedgids (E-book)
Zowel bij Vorwerk als Lakenvelder lijken haan- en hen kuikens als ze jong zijn heel veel op elkaar. Het eerste uiterlijke verschil is de kamontwikkeling; bij haantjes is vanaf week 4 vaak al kamontwikkeling te zien. Ook dan is dat nog geen definitief teken; hennetjes hebben soms ook al vroege kamontwikkeling. In gedrag is vaak ook duidelijk een haantje te herkennen, en als ze kraaien weet je het zeker. Ervaring maakt het duidelijker.
In beginsel beter om dit pas na 6 weken te doen in verband met o.a. ziekteoverdracht (bv Marek).
Ook komen in de loop van jaren vele virussen , bacterieën en ecto-parasieten zoals mijten en bloedluis uiteindelijk in uw kippenverblijf.
Fokkers met grote buitenverblijven laten soms kuikens al na een week buiten met de ouderdieren lopen mits het goed weer is. Het is wel noodzakelijk om de eerste uren de dieren te observeren. Hanen, zelden, soms hennen worden zenuwachtig en kunnen dan de kuikens pikken of achtervolgen.
Jazeker, de Lakenvelder stond vroeger bekend als een kip met goede eiproductie én lekker vlees. De Vorwerk hoenders zijn nog ietsje zwaarder als een Lakenvelder. De overtollige hanen zijn het beste van vlees rond de 6-7 maanden oud. Een ouder dier krijgt steviger (taaier) vlees, vandaar dat van een hen die klaar is met eieren leggen vaak alleen nog soep getrokken kan worden.
OVER EIEREN
Een Lakenvelder hen legt ongeveer 190 eieren per jaar, een Vorwerk hen legt ongeveer 170 eieren per jaar. De hennen leggen de meeste eieren per jaar in de eerste 2 jaar van hun leven. Daarna neemt de jaarproductie iets af, maar ze leggen wel tot op hoge leeftijd (5-6 jaar) nog door.
Lakenvelder en Vorwerk hennen hebben tijd nodig om volledig te ontwikkelen. De jonge hennen kunnen beginnen te leggen rond 6-8 maanden. Maar worden de dagen dan al korter en begint de winter dan kunnen ze ook wachten met het eerste ei tot eind januari/begin februari. De volwassen hennen zullen stoppen met leggen als de dagen korter worden en de rui ingezet wordt. In de donkere maanden leggen ze niet en ze beginnen weer als de dagen langer worden (februari).
Eieren kunt u het beste verpakken in een eierdoos, eventueel extra gevuld met houtwol of hennepvezel. Deze eierdoos zorgvuldig verpakken in een grotere doos; zorg dat aan alle kanten opvulmateriaal aanwezig is. Dan kunt u de doos gewoon versturen per post (breekbaar!). Zet de eieren wel op de punt in het doosje.
Broedeieren kunnen het beste niet ouder als 14 dagen zijn, daarna neem de kiemkracht af maar eieren tot 3 weken kunnen nog gemakkelijk uitkomen. Veel hangt ook af van de juiste bewaaromstandigheden. Voor interessante achtergrondinformatie lees deze pdf.
De kip regelt zelf uiteraard de beste broedtemperatuur. In een broedmachine wordt een aanbevolen temperatuur gehanteerd van 37,5° C. Hierbij is het belangrijk dat de eieren regelmatig gekeerd worden. Lees meer over eieren uitbroeden op het internet; bijvoorbeeld broedpagina.
Over de juiste vochtigheidheidsgraad bij broeden zijn al veel interessante artikelen en boeken geschreven. Raadpleeg het internet bijvoorbeeld broedpagina of koop de Broedgids (E-book)
Een Lakenvelder hen legt witte eieren.
Een Vorwerk hen legt (room)witte eieren
Een ei van een Lakenvelder of Vorwerk hen groot weegt 50-55 gram. Een ei van een Lakenvelder of Vorwerk kriel weegt 35-45 gram.
Bij een broedei is ook de vorm van belang. Meet het ei op met een schuifmaat. Deel breedte door lengte. Een uitkomst tussen 0.72 en 0.76 is ideaal.
OVER GEZONDHEID
Vogelgriep is een (zeer) besmettelijke ziekte die bij pluimvee (zoals kippen of kalkoenen) en andere vogelsoorten (zoals duiven en zwanen) voorkomt. Vogelgriep is de verzamelnaam voor een ziektebeeld dat veel verschillende griepvirussen veroorzaakt. Lees meer op bijvoorbeeld de website van Levende Have. Vogelgriep is een andere ziekte als Vogelpest (of New Castle Disease). Tegen vogelgriep is nog geen vaccinatie mogelijk.
Om dierziektes tegen te gaan. Vóór het show seizoen worden hoenders, meestal via de lokale kleindiervereniging, ingeent tegen Pseudovogelpest oftewel New Castle Disease. Dit is dus géén inenting tegen vogelgriep oftewel aviare influenza. Helaas is een inenting tegen vogelgriep nog niet mogelijk alhoewel de discussie over toelating daarvan wel gevoerd wordt.
New-Castle disease of pseudovogelpest is een zeer besmettelijk virus voor vogels. Er geldt een meldingsplicht voor besmette vogels. Deelneming aan shows of jongdierdagen is alleen mogelijk als er een geldig inentingsbewijs overhandigd kan worden.
Als u uw dieren wil laten zien op een jongdierendag of show is een inenting tegen NCD verplicht. Als uw dieren uitsluitend op eigen erf verblijven en niet in contact kunnen komen met andere vogels is inenting niet nodig.
OVER SHOWS
Alle kleindieren shows in Nederland worden aangemeld bij de KLN (Kleindier Liefhebbers Nederland). Die stellen dan de tentoonstelling agenda samen, te bekijken op datum of per provincie.
In Nederland kan de lokale kleindier-vereniging een fokkersnummer voor u aanvragen. U wordt eerst lid van een lokale vereniging, vervolgens lid van de KLN (Kleindierliefhebbers Nederland) en KLN stuurt u het fokkersnummer toe.
In België werkt het systeem hetzelfde, zie de info in deze link. Vervolgens kan je ook B-ringen aanvragen.
Een pootring voor kippen is voorzien van fokkersnummer, jaartal en uniek kip-registratienummer. Omdat de ring niet verwijderd kan worden is deze pootring de identificatiemogelijkheid voor de kip. Hierdoor kan een eigenaar zijn of haar dieren gemakkelijk onderscheiden, is een keuringsbewijs of prijs onlosmakelijk verbonden aan een ringnummer, is een inentingsbewijs per kip aantoonbaar, en is de ouderdom van een kip gemakkelijk te herleiden
Genummerde en geregistreerde kippenringen zijn verkrijgbaar via DigiRing het ringenbureau van Kleindierliefhebbers Nederland. Voor alle hoenderrassen geldt een aanbevolen ringmaat. Bent u in bezit van een fokkerskaart dan kunt u ringen aanvragen op persoonlijk nummer. Heeft u geen fokkerskaart dan kunt u ook ringen bestellen maar dan ligt de prijs hoger. Elk jaar heeft een eigen ringkleur.
Voor kippen bestaan speciale transportkisten, waarin de dieren rustig kunnen zitten, voldoende ventilatie aanwezig is en die goed schoongemaakt kunnen worden. Vervoert u kippen in een doos zorg dan dat er ventilatiegaten in zitten. Er bestaan ook klassieke kippenmanden gevlochten uit wilgentenen waarin meerdere hoenders vervoerd kunnen worden.
Tijdens een jongdierendag of fokkersdag tonen onze leden voor het eerst de jonge hoenders van het jaar. De jonge dieren worden gekeurd door erkende KLN keurmeesters. Dit geeft een eerste indruk van de kwaliteit van de dieren en de eigenschappen voor verdere fok of het showseizoen.
Daarnaast is het is een hele gezellige dag, een fantastische manier om clubleden te leren kennen en kennis uit te wisselen.
OVER FOKKEN
Dit is een gecontroleerde inteelt waarbij de graad van verwantschap tussen de dieren duidelijk moet zijn. In de lijnenteelt worden het vader, moederdier en hun nakomelingen gecontroleerd onderling gekruist. Dus ook broers met zusters en (groot)ouders. Door deze fokwijze worden de goede eigenschappen van de dieren vastgelegd. Een korte en duidelijke toelichting van lijnenteelt in deze ZOBK-pdf.
De genetische basis bij zowel Lakenvelder als Vorwerk is niet heel erg breed, maar toch zien we zelden inteelt. In de hoenderfokkerij worden vaker broer en zuster, vader en dochter en moeder met zonen gekoppeld. Men noemt dit lijnenteelt/fokken. Inteelt komt pas voor als men hier erg lang mee doorgaat (te zien aan bijv. erg kromme tenen en smalle slagpennen).
Indien u de dieren bij een betrouwbare fokker heeft gekocht en deze aangeeft dat u er mee kan fokken is er geen probleem om met verwante dieren te fokken. De nieuwe generaties moeten wel voldoende vitaliteit/levendigheid blijven vertonen. Zie ook Lijnenteelt
De gewicht-indicaties voor de Lakenvelder hoenders conform de standaard.
Lakenvelder-groot haan: 1,7 – 2 kg
Lakenvelder-groot hen: 1,4 – 1,6 kg
Lakenvelder-kriel haan: 800-900 gram
Lakenvelder-kriel hen: 700 -800 gram
De gewicht-indicaties voor de Vorwerk hoenders komen overeen met de Duitse standaard.
Vorwerk-groot haan: 2,5 – 3 kg
Vorwerk-groot hen: 2 – 2,5 kg
Vorwerk-kriel haan: 1100 gram
Vorwerk-kriel hen: 900 gram
Lakenvelder groot: haan 18/ hen 15
Lakenvelder kriel: haan 13/ hen 11.
Vorwerk-groot: haan 20/ hen 18
Vorwerk-kriel: haan 13/ hen 12.
Bij fok is altijd belangrijk om te onthouden: niet de eigenschappen van de dieren zijn erfelijk, maar slechts de aanleg tot het verkrijgen van die eigenschap. De blauwe kleur is niet dominant, blauw is een verdunde zwart. Om de kleur blauw te behouden zal er gekruist moeten worden met een zwarte Lakenvelder. De kuikens vertonen een variatie van vuilwit tot blauw tot zwart. Let wel de zwarte lakenvelder heeft dan dus niet 100% genetisch materiaal van LV zwart!
OVER KOOP/VERKOOP
Rashoenders kunt u het beste kopen bij fokkers die lid zijn van onze Speciaalclub. Onze leden die eieren en hoenders verkopen kunt u vinden op deze “te koop pagina”.
Ja, mits met de juiste papieren
Ja, mits met de juiste papieren
Om andere Lakenvelder-Vorwerk clubleden tijdens koop en verkoop makkelijk te herkennen hebben we een eigen ringtoon voor Android & Apple telefoons gemaakt.
Klik hier om deze te beluisteren.
BEKIJK ONZE INFORMATIEVE VIDEO’S: FOKKERS AAN HET WOORD
OVER FOKKEN
OVER VORWERK
OVER BROEDEN
OVER FOKSYSTEEM
OVER RINGEN
OVER KEUREN
TENTOONSTELLIGNEN
LAKENVELDER BLAUW
JONGDIERENDAG 2020
KLIK OP EEN VAN DE PLAATJES EN U KUNT DE VIDEO’S BEKIJKEN
STEL UW VRAAG EN/OF GEEF UW ANTWOORD
Houdt uw tekst kort. Kijk naar de bovenstaande voorbeelden.
Heeft u uitgebreide informatie? Stuur ons dan per email een link of pdf toe.
Draagt u onze club een warm hart toe?
Wordt dan (proef)lid of donateur via onderstaande knop.
C 2021 Nederlandse Lakenvelder- en Vorwerkhoender Speciaalclub