Nederlandse Lakenvelder- en Vorwerkhoender Speciaalclub fokkers zijn overal in ons land te vinden. Namens onze speciaalclub bezochten we 6 provincies waar we enthousiaste fokkers ontmoetten die graag hun kennis en ervaringen met u delen: we laten onze fokkers aan het woord. Hieronder acht korte video impressies. We wensen u veel kijk plezier.
1.Gerrit Pluim – Erelid
Als eerste bezoeken we Hattem in Gelderland. Sinds het begin van de vorige eeuw waren vader en grootvader Pluim al belangrijke Lakenvelder Fokkers. Gerrit is dus al de derde generatie van Lakenvelder fokkers en heeft al veel successen in de fokkerij geboekt. We gaan op bezoek bij een fokker met 100 jaar ervaring.
2.Stef Boumans
Na Hattem bezoeken we Boxmeer in Noord-Brabant. Daar woont één van onze jongste leden die een fanatiek Vorwerk-hoender fokker is. Hij gooit jaarlijks hoge ogen bij nationale en internationale wedstrijden. Hij vertelt over de raskenmerken van zijn Vorwerkers.
3.Willem van Beijnen
Niet alleen in Odiliënberg in Limburg worden Lakenvelder kippen zelden broeds. Het is nu eenmaal een van de eigenschappen van onze hoenders. Daarom maken Lakenvelder fokkers graag gebruik van broedmachines en gaan we op bezoek bij onze broedmachine specialist.
4.Karel Fentsahm
Om gericht te kunnen fokken moet je weten wat je wil verbeteren. Daar heb je een foksysteem voor nodig. Karel is in de fokkerij vooral bekend als een vurig pleitbezorger van een systematische fokkerij waarbij alle relevante gegevens zeer nauwgezet worden geregistreerd. Karel is ook een van de weinige fokkers van de zeldzame blauwe Lakenvelder. In Lochem Gelderland wordt ook gewerkt aan de erkenning van een nieuwe kleurslag van de Lakenvelder, de “blauw groot”.
5.Herman Kokenberg
Kuikens groeien in de eerste weken als kool. Het beoordelen van kuikens is dus een specialiteit. Herman, in het Drentse Gasselternijveen, fokt al ruim 35 jaar. Om de kuikens goed uit elkaar te kunnen houden, gebruikt Herman een ringsysteem waarover hij hier meer verteld.
6.Henk Fennema
Natuurlijk weet een erkende keurmeester alles van het Lakenvelder- en Vorwerk-ras. Als actief bestuurslid in Kollum Friesland gaat Henk dieper in op hoe een keurmeester de raskenmerken van een Lakenvelder beoordeelt. Waar moet je bij het fokken aandacht aan besteden?
7.Ron LePoole
Veel fokkers laten hun dieren door onafhankelijke keurmeesters keuren tijdens kleindier-tentoonstellingen. We volgen Ron bij de voorbereidingen van zo’n tentoonstelling, zien een deel van de tentoonstellings keuring en horen of hij tevreden is met het resultaat.
8.Erkenningskeuring
Na jaren van voorbereiding is de laatste stap voor erkenning van een nieuwe kleurslag de officiële erkenningskeuring. Deze wordt gedaan door twee onafhankelijke keurmeesters en is een spannend en bijzonder moment voor de fokkers die dan te horen krijgen of hun dieren goed genoeg zijn om de erkenning bij de standaardcommissie aan te vragen. Hier kijkt u mee met zo’n bijzondere keuring van de Lakenvelder Groot, Blauwgetekend.