Uiterlijk

ScreenHunter_66 Jun. 10 14.08

Lakenveldertekening
Lakenvelder is een tekening die voorkomt bij diverse gedomesticeerde dieren. Lakenvelders zijn herkenbaar door een verticale deling van een kleuren met wit; het meest komen de kleuren zwart en wit voor, maar in principe kan de lakenvelder tekening met elke bekende kleur voorkomen.

Soorten en rassen
De lakenvelder tekening komt onder andere voor bij: koeien, geiten, konijnen, cavia’s en kippen. Bij cavia’s en konijnen wordt de tekening ook wel Hollander tekening genoemd.

Beschrijving Lakenveldertekening (bron:NHDB)

Kleur en tekening van de haan
Kop en halsbehang: glanzend diep zwart.
Schouders: wit.
Rug: nauwelijks getekend, grotendeels schuilgaande onder het halsbehang; benedenrug wit met enige schachtstreeptekening.
Zadelbehang: wit met brede schachtstreeptekening.
Staart: staartdekveren groenglanzend diep zwart; bij de overgang in het zadelbehang flauwtjes wit gezoomd of getipt aan de veerpunten; staartstuurveren en sikkels: groenglanzend diep zwart.
Vleugels: vleugelband wit. Grote slagpennen: binnenvaan zwart, buitenvaan wit. Kleine slagpennen: binnenvaan zwart met smal wit randje dat om de veerpunt loopt; buitenvaan wit zodat bij gesloten vleugel een witte vleugel gevormd wordt.
Borst, voorzijde hals, dijen, flanken achterdeel en buik: wit.
Donskleur: licht blauwgrijs.

Kleur en tekening van de hen
Kop: zo zwart mogelijk, maar enig wit of grijs toegestaan.
Halskraag: zo volledig mogelijk zwart aan de oppervlakte door het zwarte ondereinde van de halsveren; enige lichtere tekening in het bovendeel van de halskraagveren toegestaan.
Rug en zadelkussen: wit.
Staart: staartstuurveren zwart; buitenste rij staartdekveren zwart met smalle witte omzoming.
Vleugels: grote slagpennen: binnenvaan zwart; buitenvaan wit. Kleine slagpennen: binnenvaan zwart met smal wit randje dat om de veerpunt loopt; buitenvaan wit met smalle zwarte rand tegen de schacht.
Voorzijde hals, borst, dijen, flanken, buik en achterdeel: wit.
Donskleur: licht blauwgrijs.

Ernstige fouten bij de haan
Zichtbaar wit in het halsbehang; wit in de staartstuurveren; zwart in borst, buik, dijen en op de vleugels; roest op de vleugels.

Ernstige fouten bij de hen
Zichtbaar wit in de halskraag; wit in de staartstuurveren; zwart in borst, buik, dijen, rug en op de vleugels.

Fouten bij de haan
Iets grijs aan de kop; onvoldoende tekening in de slagpennen; violette gloed in het zwart van de sierveren.

Fouten bij de hen
Onvoldoende tekening in de slagpennen; violette gloed in het zwart van de sierveren .

lakenvelderNHDBGink
De moderne Lakenvelder uit de NHDB standaard

Lakenvelder blauwgetekend

Kleur en tekening van haan en hen
Het tekeningpatroon is geheel gelijk aan dat van de lakenveldertekening. Het zwart van de lakenveldertekening is hier vervangen door helder en zo gelijkmatig mogelijk blauw.

Ernstige fouten bij de haan
Zichtbaar wit in het halsbehang; wit in de staartstuurveren; blauw in borst, buik, dijen en op de vleugels; roest op de vleugels; ontbreken van blauw in de slagpennen .

Ernstige fouten bij de hen
Zichtbaar wit in de halskraag; wit in de staartstuurveren; blauw in borst, buik, dijen, rug en op de vleugels; ontbreken van blauw in de slagpennen.

Fouten bij de haan
Bovenstaande ernstige fouten in mindere mate aanwezig. Bovendien iets grijs aan de kop; onvoldoende tekening in de slagpennen. Veel te donkere of veel te lichte kleur blauw; veel zwarte kleurspatten in de blauwe veerpartijen; ongelijkmatige blauwe kleur.

Fouten bij de hen
Bovenstaande ernstige fouten in mindere mate aanwezig. Bovendien onvoldoende tekening in de slagpennen. Veel te donkere of veel te lichte kleur blauw; veel zwarte kleurspatten in de blauwe veerpartijen; ongelijkmatige blauwe kleur.

lakenvelderhaangrootblauw2008_2
De blauwe Lakenvelder

Powered by: Wordpress